БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА НОВОЮ ПОШТОЮ ВІД 1500 ГРН
А чи треба воно вам? Уривок із книжки «Фриланс здорової людини» Тетяни Гонченко

А чи треба воно вам? Уривок із книжки «Фриланс здорової людини» Тетяни Гонченко

Якихось 10 років тому фрилансери вважалися «безробітними з халтурками» і трошки фриками. Зараз фриланс на своєму піку: якщо можна працювати віддалено, навіщо прив’язуватися до одного роботодавця?! Але як порахувати прайс на свої тексти? Як не потонути в прокрастинації? Як вести переговори із замовниками й не провалювати дедлайни? Авторка цієї книжки, Тетяна Гонченко, провела два десятки інтерв’ю з досвідченими виконавцями та наймачами, щоб вивести формулу комфортного фрилансу. Вийшла добірка історій і лайфхаків для тих, хто давно мріяв звільнитися в нікуди.


Домовимося: в цій книжці йдеться здебільшого про фултайм фриланс — коли зовсім не маєте постійної роботи в штаті. Попри те що варіантів може бути багато: 


1. Фриланс на фултаймі з великою кількістю замовників — коли кожен із замовників дає по кілька текстів на місяць, а то й на рік. 

2. Попроєктний фриланс на фултаймі — коли ведете лише 2–4 тривалі проєкти одночасно й шукаєте не разові завдання, а проєкти на кілька місяців зі стійким потоком завдань. 

3. Фриланс як підробіток у часи турбулентності — наприклад, це варіант для жінки або чоловіка в декреті чи для тимчасово переміщених людей під час війни, котрі на декілька місяців виїхали з дому. 

4. Фриланс паралельно з основною роботою — вони ж «халтурки». 


Після початку повномасштабної війни фриланс-біржа Freelancehunt, проаналізувавши своїх користувачів, створила портрет українського фрилансера 2022 року. За їхньою версією, «пересічному» фрилансерові від 24 до 35 років (але є й 50+), жінок та чоловіків майже порівну, має сім’ю половина з них. Студентів з-поміж фрилансерів лише 10%. Кожен четвертий має роботу в штаті та підробляє, для решти фриланс — основне джерело доходу. З них 60% здобули вищу освіту, кожен десятий — кілька вищих освіт, а частина — навіть науковий ступінь. 

Такі дані руйнують стереотип, що фрилансер — дівчина в декреті, яка заробляє на підгузки та помаду. Фриланс стає повноцінною та популярною формою зайнятості, нарівні з працевлаштуванням у компанії. А отже, це перспективна ніша, у якій тільки-но починають створюватися власні правила гри. 


Чому люди йдуть у фриланс 


Причин, чому люди звертають свою увагу на фриланс, не так і багато: 

1) хочуть свободи; 
2) не хочуть рано прокидатися; 
3) не хочуть їздити в офіс; 
4) хочуть більше грошей (так, успішний фрилансер заробляє більше, аніж пересічний офісний працівник); 
5) хочуть мати час на власний проєкт: пишуть книжку або створюють свій сайт, планують дитину або вдалися до масштабного ремонту своєї оселі тощо. 

Наприклад, авторка текстів для бізнесу Валентина Шимкович стала фрилансеркою просто тому, що їй було важко прокидатися зранку: «За натурою я сова. Тому мріяла побудувати свою роботу так, щоб бути вільнішою. Тепер справді прокидаюся о 12:00, але часто працюю до ночі. Абсолютно задоволена і в штат іти не планую», — говорить вона. 


Яна Проценко

Яна Проценко нині обіймає посаду директорки з розвитку бізнесу на діловому сайті AIN.UA, але її кар’єра в медіа починалася з фрилансу — ще в університетські роки вона писала для черкаських ЗМІ, згодом — для львівських та всеукраїнських. Здобувши освіту та попрацювавши ведучою новин на телебаченні, Яна знову повернулася на фриланс. «Я тоді поїхала волонтерити в Грецію. Платили 250 євро на місяць, а я хотіла у вільний час подорожувати Європою — цих грошей не вистачало. Тому стала заробляти, пишучи тексти віддалено на фрилансі», — розповідає вона. 

«Я тоді поїхала волонтерити в Грецію. Платили 250 євро на місяць, а я хотіла у вільний час подорожувати Європою — цих грошей не вистачало. Тому стала заробляти, пишучи тексти віддалено на фрилансі»

Яна Проценко, директорка з розвитку бізнесу на діловому сайті AIN.UA

Часто йдуть не «у» фриланс, а «від» чогось: від неулюбленої роботи, від несвободи, від потреби звітувати перед начальством. Натомість приходять не завжди туди, куди збиралися. Очікування можуть мати розбіжності з реальністю. 


Які якості вам знадобляться 


Наразі можна було б резюмувати фразою в дусі Капітана Очевидності: фриланс підходить не всім. Як і офісна робота підходить не всім. Завжди існує цілий список плюсів і мінусів, потрібно лише вибрати, що для вас цінніше: стабільність чи відносна свобода; командна робота чи непідзвітність жодному начальникові. А ще можна поекспериментувати та визначитися, що вам більше імпонує. 


«Зайде» вам фриланс чи ні, також залежить від особистих якостей. Я виокремила б кілька таких, які знадобляться фрилансерам. Скажімо так: без них теж можна. Але з ними фрилансити буде легше. 


1. Висока самоорганізація 
Від цього залежить усе: дотримання дедлайнів, заробіток, якість роботи. Доводиться бути собі мотиватором і критиком, проджект-менеджером та особистим секретарем. 

2. Швидкість 
Тут усе просто: що швидше працюєте, то більше встигаєте і більше заробляєте. Тому людям, які люблять годинку поміркувати над кожним реченням, фриланс не підійде. 

3. Дипломатичність
Від якості спілкування із замовниками залежить половина успіху фрилансера. 

4. Стресостійкість 
«Фриланс — це завжди тривожність. Чи будуть у тебе замовлення, чи сподобається текст, чи заплатять за нього, чи адекватний замовник попадеться? Ти постійно в стресі», — говорить копірайтерка Женя Лебедєва. І з нею важко не погодитися. Якщо ви впадаєте в ступор від найменшого непорозуміння — на фрилансі буде важко. 

5. Навички самопіару 
Що краще ви себе подаєте, то більше у вас замовників. «Великий плюс роботи медіа з фрилансерами в тому, що ти постійно можеш вибирати з величезної кількості журналістів», — сказав мені редактор «Новинарні» Дмитро Лиховій. А це означає, що фриланс — про конкуренцію. Виграє той, хто робить краще і хто вміє себе подати. 

6. Відповідальність і пунктуальність 
Замовники мають відчувати, що на вас можна покластися. Відповідальність важлива і в штатній роботі, але на фрилансі потреба в ній значно зростає. Бо важелів впливу на вас замовники не мають: вони не можуть звільнити чи оштрафувати, їм лишається тільки сподіватися, що ви будете відповідальними. 

7. Навичка стежити за трендами й учитися
«Тільки-но з’являється нова популярна соцмережа або платформа — я там реєструюся та вчуся із цим працювати», — якось почула я від знайомої фрилансерки. Їй 40+, і найбільше вона боїться відстати від трендів у її спеціальності. Тож тільки-но став набирати популярність тік-ток, вона в ньому розібралася та навчилася фільмувати бодай простенькі відео. Коли всі пішли в Clubhouse — вона відразу почала занурюватися в те, як створювати кімнати. З’явився chatGPT — була першою, хто вчиться писати тексти за допомогою штучного інтелекту. «Фрилансер 5 років тому, 10 років тому, 15 років тому і фрилансер, який буде за 10 років, — це абсолютно різні люди, — говорить Дмитро Лиховій з “Новинарні”. — Якщо твої навички не змінюватимуться, ти не відповідатимеш вимогам часу й потребам замовників. Якщо 15 років тому цінували володіння MS Word, то зараз — вміння записувати й монтувати тік-токи».

Сообщение А чи треба воно вам? Уривок із книжки «Фриланс здорової людини» Тетяни Гонченко появились сначала на Anywell.


Read the original article