БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА НОВОЮ ПОШТОЮ ВІД 1500 ГРН
Чому чоловічий манікюр має стати буденністю — як похід до барбершопу чи спортзалу

Чому чоловічий манікюр має стати буденністю — як похід до барбершопу чи спортзалу

У сучасному світі, де вже давно стали можливими польоти в космос, догляд за собою в чоловіків все ще залишається дивним, а їхні візити до салонів краси та до майстрів манікюру асоціюються з фемінністю, хоча першочергово вони зводяться до базових потреб: догляду, здоровʼя та гігієни. 

Ми поспілкувалися із засновницею та креативним директором міжнародної мережі майстерень нігтьової естетики MVK Вікторією Колодій, чия команда очолила популяризацію культури догляду за собою в чоловіків на українському ринку.

Вікторія розповіла про популярність серед чоловіків манікюру як базового догляду, про те, чому чоловікам не потрібно боятися доглядати за своїми руками, та які умови створюються, щоб їм було комфортно приходити до салону, куди в більшості зазвичай ходять саме жінки.

Вікторія Колодій

А також ми запитали напряму у Андрія Петренка, ідеолога освітньої гастрономічної платформи YOUNGCHEFSCHOOL, що він думає про чоловічий манікюр і яку тенденцію спостерігає щодо цієї сфери у своєму оточенні. 

Андрій Петренко

«Сьогодні культура догляду за собою у чоловіків асоціюється з усталеним міфом про те, що лише представники ЛГБТ-спільноти відвідують салони краси. Хоча це насправді зовсім не відповідає дійсності. Манікюр — це в першу чергу догляд та гігієна, процедура, яка спрощує життя та дає можливість не думати про те, який  вигляд мають руки впродовж наступних двох, трьох тижнів після візиту до спеціаліста», — розповідає Вікторія Колодій.

MVK ніколи не хайпували на темі манікюру для чоловіків. Все почалося з того, що компанія чітко окреслила місію: збільшувати з часом органічним шляхом вільне та толерантне комʼюніті, в якому є чітке усвідомлення, що абсолютно кожен має право доглядати за собою. І якщо для чоловіка догляд за собою включає не лише стрижку, а й регулярні візити до майстра манікюру, то це не має сприйматися як перетин якихось умовних червоних ліній. 

«Тема доволі делікатна, я це розумію. Коли ми переформатовували мережу в агендерну, я поставила собі одне із ключових питань: «Що потрібно зробити для того, щоб чоловіки комфортно почувалися в салоні?»

Відповідь, як виявилося, очевидна, і все набагато простіше, ніж здається на перший погляд: візуально простір салону не має створювати враження, що він призначений лише для жінок. Саме тому в оформленнях майстерень присутні лише нейтральні кольори. 


Андрій Петренко, ідеолог освітньої гастрономічної платформи YOUNGCHEFSCHOOL, поділився з Anywell, що доволі тривалий період часу регулярно відвідує салон, щоб отримати якісний салонний догляд. Каже, що отримує задоволення після кожного візиту до салону, який обрав свідомо, і почувається там комфортно з багатьох причин, але в першу чергу тому, що йому імпонує оформлення салону в його улюбленій кольоровій гамі. Потреба в тому, щоб руки виглядали охайно та доглянуто, виникла не лише з причини особистого бажання, це продиктовано специфікою його професійної діяльності.

«У рамках освітньої гастрономічної платформи, яку я заснував, постійно проходять навчання, мене знімають, і мої руки знаходяться під прицілом камери та тих, хто приходить в «Школу ЯнгШефа» отримати гастрономічні знання та навчитися готувати. Я працюю з продуктами і вважаю, що вони заслуговують на свіжий манікюр 🙂 Помітив доволі позитивну тенденцію, як на мене: мої колеги, шеф-повари, все частіше відвідують салони і приділяють неабияку увагу тому, який вигляд мають їхні руки. Тому що це їхнє обличчя», — розповідає Андрій Петренко. 


Проте, це, звісно, не єдина причина, чому чоловічий манікюр стає дедалі популярнішим і чому асоціативний ряд із цією послугою як у мережі, так і у суспільстві, починає змінюватися.

Важливо зберегти за клієнтом, в цьому випадку за чоловіком, право вибору щодо його комфорту: обслуговуватися в open space чи з дотриманням приватності. З цією метою у салонах MVK облаштували окремі кабінети і забезпечили цією опцією всіх клієнтів. 

«Є досить розповсюджена думка про те, що чоловікам комфортніше робити манікюр в чоловічій обстановці, випиваючи, можливо, паралельно бокал віскі, а не сидіти в оточенні жінок. Вона має право на життя, але в мережі MVK нам вдалося, можливо, раніше неможливе: чоловіки обслуговуються як в одному залі з жінками, так і в закритих кабінетах. Бувають такі дні запису, коли в залі обслуговується більше клієнтів-чоловіків, ніж жінок. Це свідчить про підвищення уваги до базової послуги та в цілому про поширення культури догляду серед чоловіків», — каже Вікторія.


Є і чимало іноземних клієнтів-чоловіків, які часто в нас вперше тестують манікюр як послугу, і потім, буваючи періодично у відрядженнях, вони постійно записуються в салон. Кажуть, що коли приїжджають до Києва, намагаються не втратити можливості потрапити на процедуру саме тому, що в інших країнах манікюр роблять не так скрупульозно і якісно. 

«Я веду спостереження за тим, як розвивається культура догляду за собою в чоловіків за кордоном. Багато в чому країною з передовим досвідом і моїм натхненням за сумісництвом є Америка. Це країна, в якій дух свободи відчувається як ніде інде на земному шарі. США цікаві з позиції того, що там є концептуальні простори виключно для чоловіків, типу як барбершопи, але зі спеціалізацією на нігтьовій естетиці».

Вони різняться від класичних салонів краси тим, що оформлені в брутальному стилі й там працюють лише майстри-чоловіки. І це знову ж таки історія про комфорт для чоловіків. В Україні, в Києві зокрема теж, такого плану простори з’являються, але це більше поодинокі випадки, а не явище масового характеру. 

«В MVK, до слова, була практика, коли стажування проходили майстри-чоловіки, та з низки причин співпраця не була довготривалою. Комфорт для клієнтів-чоловіків у салоні — це історія і про людський фактор, про контакт з майстром, який сидить по ту сторону столу, знає, що таке відчуття такту, і строго дотримується його, не дозволяє собі жодних оцінювальних суджень в бік клієнта, не ставить зайвих запитань та не порушує особистих кордонів. Це має неабияке значення». 

Кажуть (і Вікторія цю думку сповна розділяє), що майстер манікюру — це в окремих випадках найкращий психолог. І чоловіки діляться особистими історіями навіть частіше і охочіше, ніж жінки. Тож при переформатуванні концепту MVK в гендерно-нейтральну мережу ми зробили акцент на підборі спеціалістів не лише з відповідним рівнем кваліфікації.

Ми звертали увагу на особистостей, які представляють толерантне суспільство, яким притаманні конкретні цінності й світосприйняття — у ньому відсутні шаблони, стереотипи та рамки.

Сообщение Чому чоловічий манікюр має стати буденністю — як похід до барбершопу чи спортзалу появились сначала на Anywell.


Read the original article