БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА НОВОЮ ПОШТОЮ ВІД 1500 ГРН
Справжня історія 8 березня і чому це не свято квітів та жіночності

Справжня історія 8 березня і чому це не свято квітів та жіночності

Цього року різноманіття думок навколо 8 березня досягли свого апогею: хтось реєструє законопроєкт про скасування цього свята, хтось замовив подарунок із листівкою «З днем жіночності та краси», а ми розповімо справжню історію про цей день і про те, чому він є важливим для усього світу.


Демонстрація суфражисток у США. Нью-Йорк, 1913 рік


8 березня увесь світ відзначає Міжнародний день жінок. І варто почати з того, що ця дата не виникла сама собою. Наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття активно діяли рухи суфражисток, активісток і робітниць, які виборювали права для жінок у всьому світі. І саме у 1857 році 8 березня вперше стало днем, коли жінки заявили про свої права: тисячі робітниць-текстильниць у Нью-Йорку вийшли на страйк, щоб вимагати однакову з чоловіками зарплату, поліпшення умов праці та скорочення робочого дня до 10 годин. Тоді протест назвали «маршем порожніх каструль». А вже у 1908 році 15 тисяч жінок в Нью-Йорку знову вийшли на демонстрацію, вимагаючи скорочення робочого дня, збільшення заробітної плати та права голосу. 

Роза Люксембург на Першій міжнародній соціалістичній конференції жінок


Документ із Другої міжнародної конференції соціалісток, яка проводилася у межах Восьмого конгресу Другого Інтернаціоналу у Копенгагені

Ініціативу американок підхопив загальносвітовий жіночий рух, і на Другій міжнародній конференції соціалісток, яка проводилася у межах Восьмого конгресу Другого Інтернаціоналу у Копенгагені, виголосили пропозицію започаткувати Міжнародний день боротьби за права жінок.

Тоді учасниці з 17 країн підтримали ідею одностайно, і вже в 1911 році Міжнародний жіночий день вперше відзначили в Німеччині, Австро-Угорщині, Данії та Швейцарії.


Як Міжнародний жіночий день за права і можливості став святом квітів, подарунків та жіночої краси?

У радянський період в Україні, так само як і в інших республіках СРСР, відзначалося 8 березня, яке з 1921 року отримало статус державного свята, а з 1965 року стало офіційним вихідним днем. Проте радянська влада спотворила первісну ідею свята, позбавивши його політичного значення та перетворивши на щось схоже на День матері та День закоханих. А все тому, що після Другої світової війни влада намагалася відновити економічні та демографічні втрати, створюючи образ жінки як «матері» та «берегині домашнього вогнища». Тому 8 березня зосереджувалося на красі та жіночності й не нагадувало про дискримінацію жінок, їхні права чи досягнення. 


Що ж із 8 березня зараз?

8 березня не є офіційним вихідним днем у західних країнах (хоча є винятки — наприклад, у Німеччині з 2019 року у федеральній землі Берлін цей день неробочий). Проте рухи та організації, що борються за права жінок, влаштовують 8 березня акції, мітинги та марші. У США, наприклад, березень вважається місяцем жіночої історії. Щороку президент звертається до громадськості з промовою, під час якої наголошує на досягненнях американок. 


Святкування в Іспанії, 2019 рік

Підсумуємо

Міжнародний жіночий день — це не лише про вітання, подарунки та компліменти для жінок, це про наголошення на проблемах гендерної нерівності. І не лише про вшанування досягнень жінок та їх внесок у розвиток країни, але й про відкрите обговорення форм дискримінації, таких як недостатня представленість жінок у політиці, на керівних посадах тощо. Тому цей день є важливим нагадуванням про те, що рівні права і можливості мають бути доступними для всіх.

Марш жінок, Київ, 2021 рік

Сообщение Справжня історія 8 березня і чому це не свято квітів та жіночності появились сначала на Anywell.


Read the original article