БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА НОВОЮ ПОШТОЮ ВІД 1500 ГРН
Як знизити рівень тестостерону у жінок

Як знизити рівень тестостерону у жінок

Оксана Соколова,
нутриціолог

Тестостерон, що належить до класу гормонів, відомих як андрогени, є головним чоловічим гормоном. Однак він зустрічається і у жінок: у жіночому організмі він виробляється в яєчниках і надниркових залозах, хоча і в набагато менших, приблизно вдесятеро, кількостях, ніж у чоловіків. Тестостерон справляє безліч впливів на організм: він впливає на щільність кісток, м’язову масу, лібідо, розподіл жиру, здоров’я серця та вироблення клітин крові.

Переваги тестостерону для жіночого організму

Тестостерон у жіночому організмі дає почуття благополуччя. Він забезпечує енергію, витривалість, силу та здатність підтримувати м’язову масу. Коли ми підтримуємо м’язову масу, це допомагає підтримувати метаболізм. Тестостерон життєво важливий для жінок з погляду лібідо та сексуальної функції. Це гормон, необхідний для виживання: захисту себе, дітей та свого будинку, ухвалення важливих рішень.


Тестостерон також дуже важливий для дівчат з погляду колагену, товщини шкіри. Шкіра, що в’яне, має набагато більше зморшок, бо з віком тоншає, і це знову-таки через нестачу колагену — і нестачі тестостерону. Тому при підвищеному тестостероні є плюс: що вищий рівень гормону, то менше на тілі целюліту.

Тестостерон відіграє важливу роль для здоров’я серця. Як і всі інші гормони, він підтримує здорову серцево-судинну систему. Тестостерон уже давно показав свою здатність до апоптозу стосовно клітин раку молочної залози: це означає, що він може вбивати ракові клітини. Він також застосовується в онкології при лікуванні раку молочної залози. Це пов’язано з тим, що при підвищеному рівні естрогену в організмі дівчина має ризик розвитку всіх пухлин (міом у матці та пухлин у грудях).


Підвищення рівня тестостерону

Високий рівень тестостерону є проблемою для жіночого здоров’я, особливо у репродуктивному віці. Він може виникати з кількох причин, найбільш поширеною є синдром полікістозних яєчників (СПКЯ).

СПКЯ можна назвати найпоширенішою причиною безпліддя у жінок. СПКЯ тісно пов’язаний з резистентністю до інсуліну та метаболічним синдромом. Головна причина розвитку СПКЯ — це вуглеводи, а саме їх велика кількість у раціоні, а також багата кількість перекусів та солодощів у раціоні.

Тестостерон може підвищитись і після менопаузи, якщо жінка приймає його в рамках замісної гормональної терапії.

Симптоми високого тестостерону:

  • ріст волосся на обличчі та тілі;
  • випадання волосся за чоловічим типом;
  • огрубіння голосу;
  • висипання на шкірі, особливо на спині;
  • підвищення рівня холестерину;
  • метаболічний синдром/діабет;
  • аномальні менструації та/або безплідність.

Як знизити рівень тестостерону та дигідротестостерону у жінок

Чи є спосіб знизити рівень тестостерону та дигідротестостерону (метаболіт тестостерону, який має найбільш виражений андрогенний ефект) природним шляхом?

Так! Існують цілком природні способи підтримувати здоровий рівень цих гормонів.

І перше важливе питання, яке потрібно поставити, звучить так: чому я взагалі маю високий рівень тестостерону? Це підхід, заснований на причинах. Коли ми відповідаємо на це питання, ми розуміємо, що викликає дисбаланс. Усунувши першопричину, а не просто симптом (або гормональний дисбаланс, якщо на те пішло), ми можемо знайти лікування.


То що є основною причиною високого рівня тестостерону? Інсулінорезистентність та дисбаланс цукру в крові! Тому зниження резистентності до інсуліну та контроль рівня цукру в крові — і є шлях до лікування.

Другою причиною, і, напевно, навіть більш значущою, є те, що дівчата в сучасному світі виконують багато не жіночої роботи і зазнають великого навантаження на психіку: виховання дітей, сім’я, робота, організація домашнього побуту, спорт, соціальне життя, прийняття безлічі рішень. Одного разу жіночий організм починає розуміти, що він має виконувати чоловічу роль, а не сидіти біля багаття і займатися збиранням, як раніше.


Які продукти можуть допомогти знизити рівень тестостерону в жінок

Льон. Лляну кашу та олію можна легко додати до раціону. Це жировий продукт і він добре насичує, але важливіше, що він містить фітоестроген, який м’яко і плавно підвищує естроген і знижує тестостерон. Фітоестрогени — це сполуки, виявлені в деяких рослинах, які імітують дію естрогену в організмі. А одним із ефектів високого рівня естрогену є зниження рівня тестостерону.

Зелений чай. Зелений чай відомий своїми численними перевагами для здоров’я. Дослідження показали, що він також може знижувати загальний рівень тестостерону в організмі та запобігає утворенню дигідротестостерону, який має той самий ефект, що й тестостерон, але набагато сильніший.


Майоран. Майоран — поширена рослина, відома своєю користю для здоров’я та здатністю відновлювати гормональний баланс і регулювати менструальний цикл.

Горіхи. Мигдаль та волоські горіхи знижують рівень тестостерону в жінок. Дослідження показали, що при вживанні горіхів у жінок спостерігалося збільшення рівня глобуліну, що зв’язує статеві гормони (ГЗСГ) приблизно на 14%. Глобулін, що зв’язує статеві гормони, є типом білка, виявленого в крові, який зв’язується з тестостероном, знижуючи його кількість, доступну в кровотоку. А ось бразильський горіх, навпаки, підвищує тестостерон: тому його я раджу чоловікам.

Омега-3. Дослідження показали, що у жінок зі СПКЯ омега-3 знижує рівень тестостерону. Загалом жири мають колосальне значення для жіночого здоров’я. Особливо якщо є бажання завагітніти.

Прості зміни в дієті можуть вплинути на рівень тестостерону. Наприклад, замініть свої щоденні три чашки чорної кави на зелений чай. Або додайте в раціон щойно змелене насіння льону, яке є відмінним джерелом протизапальних омега-3 жирних кислот і підвищує рівень ГЗСГ.

Прості зміни в дієті можуть вплинути на рівень тестостерону. Наприклад, замініть свої щоденні три чашки чорної кави на зелений чай

Добавки для зниження рівня тестостерону в жінок

Крім дієти, деякі трави, такі як вітекс і солодка, допомагають наднирковим залозам і знижують гормон стресу кортизол, який підвищує дигідротестостерон.


  • DIM (дііндолілметан). Це поживна речовина, отримана з овочів сімейства хрестоцвітих, таких як броколі, яка підтримує здоровий рівень тестостерону. Їжте білокачанну, цвітну, брюссельську капусту, кале та інші овочі сімейства хрестоцвітих три-чотири рази на тиждень.
  • Солодка. Дуже корисна для жінок із синдромом полікістозних яєчників та симптомами високого рівня тестостерону. Оскільки надниркові залози можуть бути джерелом надлишку андрогенів, оптимізація здоров’я надниркових залоз допоможе впоратися з високим рівнем тестостерону. Простіше брати в чаї (є на iHerb).
  • Екстракт пальми пилки. Це трава, яка запобігає перетворенню тестостерону на дигідротестостерон.
  • N-ацетилцистеїн. Є важливою амінокислотою для оптимізації ваги, покращення стану волосся та чистої шкіри.
  • Магній. Для жінок це найважливіший мінерал, який можна пити все життя. Він допомагає бути стійкішими до стресу, спокійнішими і мати глибокий сон.
  • Ашваганда. Адаптоген, який покликаний боротися з депресіями та справлятися з потрясіннями в житті. А за відсутності стресу знижуватимуться чоловічі гормони.

Прокачайте жіночність

Ну і насамкінець. Щоб не відчувати на собі наслідки високого тестостерону та дигідротестостерону, потрібно зробити так, щоб організм знову згадав, що ви — дівчина. Хай як дивно це звучить.


Як йому в цьому допомогти:

  • зменште кількість розв’язуваних завдань;
  • намагайтеся працювати в задоволення;
  • дотримуйтесь здорового сну, лягайте спати о 22:00–23:00. Для жіночої гормональної системи це дуже важливо;
  • їжте достатньо жирів (оливкова олія та вершкове масло, горіхи, насіння, авокадо, оливки, яйця, лляна каша);
  • силові тренування в залі можуть підвищувати тестостерон, а ось пілатес, йога, танці збільшуватимуть кількість жіночих гормонів;
  • влаштовуйте дні піклування про себе та своє тіло.

Будьте здорові та щасливі! Ще більше інформації ви знайдете на сторінках моєї книги «Здоровий раціон для кращої версії себе».

Сообщение Як знизити рівень тестостерону у жінок появились сначала на Anywell.


Read the original article