БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА НОВОЮ ПОШТОЮ ВІД 1500 ГРН

Гель для душу як альтернатива засобам для інтимної гігієни: можна чи ні?

Напевно, для початку потрібно пояснити, чому ми, я маю на увазі гінекологів, взагалі звертаємо на це увагу. Справа в тому, що потужний імунітет, як всім відомо, то є надійна профілактика як інфекційних, так і запальних процесів. А що як я скажу вам, що ваша піхва та вульва мають власний імунітет? Саме так, і облаштовує його там ваша власна мікрофлора.

В основному склад мікрофлори поділяють на три складники: «хороші» — ті, що захищають і відстоюють той самий імунітет, «погані» — які, що логічно, його псують, але якщо б їх не було, то «хороші б розслабились», та «ті, що не визначились» (у звичайному житті вони шкоди не завдають, але як тільки відбуваються якісь зміни, вони миттю переходять на бік поганців, і тоді вже починається те, що жінка назве «молочниця»).

Так от, завдання номер один — не порушити цей крихкий мир, аби не підвищувати свої шанси на отримання інфекцій та запалень, які у звичайному житті вас оминули б і які б ви і не помітили.


Саме таке завдання особистої інтимної гігієни, та облаштувати це можна наступним чином:

  • Не впливати на рН піхви та вульви (у нормі він 4,5–4,7), отже засіб, яким допустимо користуватись, має бути в діапазоні рН 4,3–5,5. Якщо рН на упаковці не вказаний, довіри такому складу немає.
  • Не має бути мила у складі. Саме тому звичайні гелі для душу не ок — вони мають мила у складі як хімічну формулу, та байдуже, «дитяче чи доросле» — якщо однаково це мило, то воно сушить слизову, а сухо там не має бути в жодному разі, бо це зробить її ще більш вразливою.
  • Не має бути антисептиків у складі чи антибактеріальних речовин — піхва не стерильна, як і людина в цілому, і на початку ми вже розібрали, чому ми зацікавлені, аби так і залишалось.
  • Не має бути олій (виключення — гідрофільні олії). Тут знов ж таки питання до властивостей слизової: все, що на водній основі, для піхви є органічним та сприятливим до слизової, олії не сприймаються слизовою та можуть призвести до запалення та алергічних реакцій.

Тому найорганічнішим та найприроднішим засобом насправді є просто чиста вода, мила потребує лише анальний отвір, а здорова вульва при догляді лише водою не видаватиме дивних запахів чи виділень. Але більшість сучасних жінок уже на рівні умовного рефлексу не може нічого не використовувати, це викликає ще більший дискомфорт суто морально. Тож якщо ви вже вирішили обрати засіб для інтимної зони, перевірте, щоб він відповідав критеріям, які ми назвали вище, й бережіть себе!

Ваша лікарка Анжеліка


Анжеліка Дюміна 
Лікар акушер-гінеколог, ендокринолог, лікар узд та сексолог
Член асоціації ISGE
Робота: Мережа медичних центрів «Добробут»
Олександрівська клінічна лікарня

Сообщение Гель для душу як альтернатива засобам для інтимної гігієни: можна чи ні? появились сначала на Anywell.


Read the original article